Kto może pomóc - serial dla dzieci z ok. 1968 r.

Forum poświęcone dubbingowi seriali fabularnych. Od kultowych Siedemnastu mgnień wiosny, Przyjaciół i Ja, Klaudiusz, poprzez Mściciela na harleyu, po produkcje z kanałów dziecięcych i młodzieżowych.
topfame
Stremowany amator

Kto może pomóc - serial dla dzieci z ok. 1968 r.

Post autor: topfame » 30 paź 2012, o 11:03

Jak przez mgłę pamiętam w ramach porannego programu w jedynym wówczas programie dostępnej rodzimej telewizji serial o dzieciach, jakimś smoku i niewidzialnej kuli. Produkcja prawdopodobnie szwedzka. Być może serial ten był emitowany w ramach teleferii, ponieważ z reguły rano w programie była tylko powtórka z poprzedniego dnia filmu fabularnego, a później wykłady Telewizyjnego Technikum Rolniczego i duuużo obrazu kontrolnego do późnego popołudnia:)
Wracając z "łezką w oku" do czasów dzieciństwa, chętnie bym się dowiedział więcej szczegółów o filmie, który "uwiera" pamięć i nie pozwala o sobie zapomnieć

ポッテロ
Pan Sowa

Re: Kto może pomóc - serial dla dzieci z ok. 1968 r.

Post autor: ポッテロ » 30 paź 2012, o 11:41

Według Google, podanemu przez ciebie rysopisowi odpowiada brytyjski film Danny the Dragon, który TVP prawdopodobnie podzieliła na miniserial, bo trwał prawie trzy godziny. Coś o Smokofilomidanku, który przyleciał na Ziemię w bańce mydlanej i pomagały mu dzieci, czy jakoś tak. Ja tego co prawda pamiętać nie mogę, bo urodziłem się pod koniec lat 80., ale w Internecie twierdzą, że leciało to pod koniec lat 60. bądź na początku 70. w teleferiach czy czymś takim.
Hey hey let’s go 喧嘩する
大切な物をprotect my balls
僕が悪いso let’s fighting
Let’s fighting love
Let’s fighting love

Zbigniew Dolny
Prawdziwy ekspert

Post autor: Zbigniew Dolny » 30 paź 2012, o 17:42

No cóż, ja to ogladałem - serial był powtarzany 2x - był to filmik wyprodukowany przez angielską wytwórnię Children Film Foundation - tą z fontanną i gołębiami w czołówce. Pamiętam nawet piosenkę: "...Ja jestem Danek, uuuu, największy samochwała i największy smok..." Danek Smokopilamidanek był przybyszem z innej planety który myślał, że jest smokiem. Było to bardzo sympatyczne i zabawne. Na ich stronie podają, że serial liczył 10 odcinków po 15 min. Był wyprodukowany w 1967 r i pewno tak leciał w Polsce na przełomie 1968/69 .
Patrz: http://www.cftf.org.uk/catalogue/d.html
Z dużym sentymentem i nostalgią wspominam wszystkie filmy z ChFF... to były czasy! Przygoda na plantacji, Skrzynki na start, Ali i wielbłąd, Kto zdobędzie puchar, Holenderska przygoda, Piątka z wyspy skarbów i wiele wiele innych.
Poszukuję filmów i seriali aktorskich do których polski dubbing powstał na zlecenie Canal+, TVP bądź Wizji Jeden. Poszukuję także taśm 16mm z filmami aktorskimi które otrzymały kinowy dubbing a który nie został nigdzie wydany. Dotyczy to produkcji wyświetlanych w kinach do lat 90.

Jeśli nagranie dubbingu jest na taśmie szpulowej to jestem w stanie przegrać go na DVD. Przegranie nośnika VHS lub taśmy 16mm nie stanowi problemu.

Sam staram się kolekcjonować polskie dubbingi do produkcji aktorskich i w swoich zbiorach mam wiele unikatów które nie są nigdzie dostępne. Z chęcią się wymienię za nagrania których nie mam a które mnie interesują. Proszę o kontakt na mojego maila:

dezerter_poczta@op.pl

Kaziutek56
Pierwszy mikrofon

Post autor: Kaziutek56 » 31 paź 2012, o 18:52

Tutaj czołówka tej wytwórni http://www.youtube.com/watch?v=ceijNYF0KA8.

witekstar
Stremowany amator

Post autor: witekstar » 8 maja 2024, o 13:07

Poniżej link do filmu ale tylko w wersji oryginalnej:

https://vk.com/video-184070913_45629678 ... 7709218764

ODPOWIEDZ