Reżyserzy - indeks

Możliwość pisania postów bez rejestracji.

Moderator: Zbigniew Dolny

Dezerter
Pan Jarosław

Re: Reżyserzy - indeks

Post autor: Dezerter » 21 paź 2013, o 00:47

Panie Dariuszu, wiele wnosi Pan do dyskusji na tym forum. Miło, że postanowił się Pan ujawnić chociaż już od jakiegoś czasu podejrzewałem kto się może kryć za nickiem XYZ. Proszę się nie obawiać, nikt nie traktuje Pana opinii jako wywyższanie się, wręcz przeciwnie są one przyjmowane z sympatią. Zachęcam do pisania swoich opinii na temat obecnej sytuacji dubbingu w naszym kraju. Zawsze dobrze jest poznać opinię "kogoś od środka". Przyzna Pan, że od kilku lat jesteśmy świadkami małego przełomu, którego nikt się nie spodziewał np. w 2007 roku. Co prawda nadal nie dubbinguje się filmów dla dorosłego widza, ale jest z obecnego punktu widzenia, cień szansy, że to się zmieni w przyszłości.

P.S.
Lista filmów które miały zostać zdubbingowane a w ostateczności dostały lektora może być naprawdę ciekawa. Warto by drążyć temat dalej.
Poszukuję filmów i seriali aktorskich do których polski dubbing powstał na zlecenie Canal+, TVP bądź Wizji Jeden. Poszukuję także taśm 16mm z filmami aktorskimi które otrzymały kinowy dubbing a który nie został nigdzie wydany. Dotyczy to produkcji wyświetlanych w kinach do lat 90.

Jeśli nagranie dubbingu jest na taśmie szpulowej to jestem w stanie przegrać go na DVD. Przegranie nośnika VHS lub taśmy 16mm nie stanowi problemu.

Sam staram się kolekcjonować polskie dubbingi do produkcji aktorskich i w swoich zbiorach mam wiele unikatów które nie są nigdzie dostępne. Z chęcią się wymienię za nagrania których nie mam a które mnie interesują. Proszę o kontakt na mojego maila:

dezerter_poczta@op.pl

A.K.
Pierwszy mikrofon

Post autor: A.K. » 21 paź 2013, o 06:26

Panie Dariuszu
Zrobił pan wielką niespodziankę dołączając do naszego forum jako ''XYZ''. Ciekawa jest wg. mnie pańska wiedza dt. dubbingu oraz to że przesłał pan wiele obsad filmów które pan zdubbingował. Chciałbym oczywiście panu podziękować za dubbing do m.in ''Małpy w hotelu'', ''Ben 10'', ''Małp w kosmosie'' oraz najnowszego dubbingu do ''Taz-Manii''. Także życzę panu dalszej pracy nad dubbingiem!

Adrian (A.K.)

AtoMan
Dubbingpedia.pl
Kontakt:

Post autor: AtoMan » 27 paź 2013, o 19:47

To i ja mam pytanie. Wedle nie do końca jasnych źródeł przypisuje się panu przynajmniej autorstwo dialogów do serialu VR Troopers - czy ma pan jakieś dane tudzież notatki odnośnie tego serialu? Kto reżyserował i ewentualnie coś z obsady, czego wikipedia nie ujęła i czego sam nie pamiętam ;)
Obrazek :mowi: https://youtu.be/8_E_5D3hekc lub https://youtu.be/4c-0ZbEHhGg

XYZ

Post autor: XYZ » 2 lis 2013, o 20:35

O ile pamięć mnie nie myli, dialogi pisała pani Krystyna Uniechowska-Dembińska, być może też inni dialogiści, i ja także - część odcinków.
Reżyserowała pani Ilona Kuśmierska. Czy wszystkie odcinki? Tego nie wiem. W temacie szczegółowej obsady też nie mogę pomóc, niestety.

pozdrawiam

Dezerter
Pan Jarosław

Post autor: Dezerter » 22 lis 2013, o 21:45

Panie Darku,

Może odpowiedziałby Pan na pytanie, jako osoba ze środowiska, dlaczego w kinach nie ma filmów z lektorem. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że żaden z naszych dystrybutorów poczynając od początku lat 90-tych, nie próbował tego wprowadzić na taką skalę jak na kasetach VHS. Pytanie na jakim etapie produkcji dostali od amerykanów stanowcze NIE. Czy to prawda, że istnieje "niepisany zakaz" zabraniający lektorowania filmów w kinach?
Poszukuję filmów i seriali aktorskich do których polski dubbing powstał na zlecenie Canal+, TVP bądź Wizji Jeden. Poszukuję także taśm 16mm z filmami aktorskimi które otrzymały kinowy dubbing a który nie został nigdzie wydany. Dotyczy to produkcji wyświetlanych w kinach do lat 90.

Jeśli nagranie dubbingu jest na taśmie szpulowej to jestem w stanie przegrać go na DVD. Przegranie nośnika VHS lub taśmy 16mm nie stanowi problemu.

Sam staram się kolekcjonować polskie dubbingi do produkcji aktorskich i w swoich zbiorach mam wiele unikatów które nie są nigdzie dostępne. Z chęcią się wymienię za nagrania których nie mam a które mnie interesują. Proszę o kontakt na mojego maila:

dezerter_poczta@op.pl

Kretes96
Pierwszy mikrofon

Post autor: Kretes96 » 22 sty 2014, o 11:58

Mam trzy pytania (głównie związane z dwoma animacjami emitowanymi w Disney Channel) do Dariusza Dunowskiego (aka XYZ):

1. Kto poza panem pisał dialogi do polskiej wersji serialu "Wymiennicy" (jeśli nie był pan jedynym dialogistą w polskiej wersji tego serialu)?
2. Czy pamiętasz kto reżyserował polską wersję serialu "Lloyd w Kosmosie"?
3. Czy wiesz, czy film "Brzydkie Kaczątko", do którego pan reżyserował i tworzył dialogi to był ten film wydany przez Warner Home Video z tą okładką: http://www.bemowo.e-bp.pl/bemowo/okladki/filmy/m345.jpg ? Jeśli tak, to poda pan obsadę i ekipę techniczną do tego filmu?
Czekam na odpowiedź.

ODPOWIEDZ