Kotka na gorącym blaszanym dachu (Cat on a Hot Tin Roof); 1958

Forum poświęcone zdubbingowanym filmom fabularnym (długo- i krótkometrażowym) – zarówno kinowym przebojom, jak i mniej znanym produkcjom opracowywanym na potrzeby emisji telewizyjnej bądź dystrybucji na rynku kina domowego.
A.K.
Pierwszy mikrofon

Kotka na gorącym blaszanym dachu (Cat on a Hot Tin Roof); 1958

Post autor: A.K. » 13 sie 2013, o 12:02

Obrazek
Tytuł oryginalny: Cat on a Hot Tin Roof
Tytuł polski: Kotka na gorącym blaszanym dachu
Produkcja: USA
Rok produkcji: 1958
Gatunek: Dramat
Reżyseria: Richard Brooks
Scenariusz: Richard Brooks, James Poe

Majętny patriarcha rodziny obchodzi swoje urodziny, prawdopodobnie ostatnie, ponieważ stwierdzono u niego raka. Na uroczystość przybywają jego dwaj synowie z rodzinami. Starszy Gooper (Jack Carson) z żoną i gromadką głośnych dzieciaków niecierpliwie czekają na zgon ojca i podział spadku. Młodszy Brick (Paul Newman) ostro popija, jest w depresji po śmierci swojego najlepszego przyjaciela. Jego małżeństwo z Maggie (Elizabeth Taylor) przechodzi kryzys. Uroczystość rodzinna zamienia się w psychodramę, rzucaniem oskarżeń między członkami rodziny.
autor: Filmweb.pl

Obsada:
Elizabeth Taylor - Maggie Pollitt
Paul Newman - Brick Pollitt
Jack Carson - Gooper Pollitt
Burl Ives - Dziadek
Judith Anderson - Babcia
Madeleine Sherwood - Mae Flynn Pollitt
Larry Gates - Doktor Baugh
i inni

Pierwsze pojawienie się wersji dubbingowanej: TVP (lata 60. lub 70.), reemisja w 1988 roku
Wersja polska: brak danych
Reżyseria: Zofia Dybowska-Aleksandrowicz
Dialogi polskie: brak danych
Operator dźwięku: brak danych
Montaż: brak danych
Kierownik produkcji: brak danych

Obsada wersji polskiej:
brak danych

misiek73169
Pierwsza duża rola

Re: Kotka na gorącym, blaszanym dachu (Cat on a Hot Ti...);

Post autor: misiek73169 » 13 sie 2013, o 12:06

Elizabeth Taylor , Paul Newman , chętnie bym posłuchał jak mówią po polsku , zapewne dubbing z kategorii "nie do zdobycia" , chyba że można jeszcze się natknąć na seanse w Iluzjonie. ale żeby mieć w domowej kolekcji to raczej nierealne.

Daguchna
Pirszo loszka

Re: Kotka na gorącym, blaszanym dachu (Cat on a Hot Ti...);

Post autor: Daguchna » 13 sie 2013, o 14:44

A.K. pisze:reemisja w 1988 roku
Jest szansa na nagranie wideo ;)

Zbigniew Dolny
Prawdziwy ekspert

Re: Kotka na gorącym blaszanym dachu (Cat on a Hot Tin Roof); 1958

Post autor: Zbigniew Dolny » 30 cze 2022, o 21:04

Nie wydaje mi się żeby ta wersja była u nas zdubbingowana. Dubbing otrzymała wersja z 1984 r. z Jessicą Lange. Reżyserem dubbingu była Elżbieta Jeżewska.
Poszukuję filmów i seriali aktorskich do których polski dubbing powstał na zlecenie Canal+, TVP bądź Wizji Jeden. Poszukuję także taśm 16mm z filmami aktorskimi które otrzymały kinowy dubbing a który nie został nigdzie wydany. Dotyczy to produkcji wyświetlanych w kinach do lat 90.

Jeśli nagranie dubbingu jest na taśmie szpulowej to jestem w stanie przegrać go na DVD. Przegranie nośnika VHS lub taśmy 16mm nie stanowi problemu.

Sam staram się kolekcjonować polskie dubbingi do produkcji aktorskich i w swoich zbiorach mam wiele unikatów które nie są nigdzie dostępne. Z chęcią się wymienię za nagrania których nie mam a które mnie interesują. Proszę o kontakt na mojego maila:

dezerter_poczta@op.pl

ODPOWIEDZ