Spider-Man: Homecoming; 2017

Forum poświęcone zdubbingowanym filmom fabularnym (długo- i krótkometrażowym) – zarówno kinowym przebojom, jak i mniej znanym produkcjom opracowywanym na potrzeby emisji telewizyjnej bądź dystrybucji na rynku kina domowego.
radef
Pierwszy mikrofon

Re: Spider-Man: Homecoming; 2017

Post autor: radef » 5 lip 2017, o 20:04

ThePinkFin pisze:To drugie mi nie przeszkadza, ale to pierwsze?
Jakby co to czytanie przez bohaterów kartek też mi nie przeszkadza. Choć była scena, gdzie Happy czytał tekst z kartki, a potem od razu następował dialog i brzmiało to dość sztucznie. Ale to zależy od sceny, w większości sytuacji wychodzi to nawet na plus.

Nie rozumiem tej manii lektorowania tekstów w innych językach. Jeszcze z 2-3 lata takie coś występowało tylko w dubbingach niezależnych dystrybutorów, a teraz po raz kolejny w dubbingu dla UIP takie coś jest.

Spinogiptikus
Pierwszy mikrofon

Post autor: Spinogiptikus » 5 lip 2017, o 20:09

Kto był tym lektorem ?

marek
ser pleśniowy

Post autor: marek » 5 lip 2017, o 20:29

Andrzej Leszczyński.
Obrazek

AtoMan
Dubbingpedia.pl
Kontakt:

Post autor: AtoMan » 5 lip 2017, o 22:03

Tak, te sceny czytania z kartki mogły być nawet dograne osobno, kiedy dystrybutor potwierdził, że jednak nie będzie napisów. Nie było też plansz :(

Leszczyński wkurzał. Nie dość, że tak zmontowany, że głosy nawzajem się zagłuszają, to jeszcze wstawiony na dialog, a nie z lekkim opóźnieniem - plus sam fakt, że Leszczyński, a nie Orłowski, budzi niesmak.
Daguchna pisze:Czekałam na Oskara Hamerskiego w dubbingu i wreszcie go dostanę.
I w zasadzie jest to chyba największe odkrycie tego dubbingu. Spisał się naprawdę wzorowo.
Obrazek :mowi: https://youtu.be/8_E_5D3hekc lub https://youtu.be/4c-0ZbEHhGg

Star-Lord
Pierwszy mikrofon

Post autor: Star-Lord » 5 lip 2017, o 22:24

ok wróciłem z seansu i od razu mogę uspokoić, że jest serio bardzo dobrze. O ile w Kapitanie Ameryce Gawlik mnie zachwycił tak tutaj był poprostu cudowny no idealne dopasowanie głosu i gra aktorska coś pięknego. Ehh no Wawrzecki jak się można domyślić zagrał bardzo dobrze, a i nawet sam dobór nie raził i to serio mega dobrze wyglądało i brzmiało, problem jest tutaj wiadomy - ja jestem uczulony na te same głosy w jednym uniwersum i nawet jeśli spotkanie tych dwóch postaci można całkiem wykluczyć to jednak sam fakt zawsze gryzie. No ale akurat w tym przypadku jest naprawdę o niebo lepiej niż Piela i Sadowski w Doctorze Strange'u no i w dodatku ja uwielbiam głos pana Pawła więc tym bardziej jako całokształt zaliczam rolę na plus :)
O Bonaszewskim na tym etapie nie ma sensu już chyba nic pisać, ma swój stały sposób grania tej roli i zawsze sprawdza się to świetnie i tutaj też absolutnie nie odstaje. Piela jest rewelacyjny jako Happy i zwłaszcza po wpadce w Doktorze Strange'u tym bardziej jego występ tutaj wydaje się lepszy niż poprzednio (iron man3) Wszyscy licealiści brzmią naprawdę cudownie, Perdek, Humaj, Wolańska i wszyscy epizodyczni uczniowie są naprawdę bardzo naturalni ze stosunkowo świeżymi głosami, naprawdę mega robota. My wierni fani dubbingu od razu wychwycimy epizody Króla, Wieczorka i niestety też Kwietnia ale jak na nich to i tak panowie nieźle zakryli swoją znaną manierę i szczerze to ledwo ich poznałem. Glover to mała rólka ale bardzo się cieszę, że podeszli do tego jak trzeba i nie wzięli np Saralidze, Paszkiewicz brzmi baardzo naturalnie i super się zgrał z twarzą aktora, spokojnie widziałbym go w przyszłorocznym filmie o Hanie Solo. Pomocnicy Vulture'a dla mnie też mega naturalnie i fajnie zagrani no zero sztuczności
I tak pojawił się ten lektor kiedy postacie mówiły w innym języku i tak było to okropne ale to tylko jedna wymiana zdań, całość trwała może 4 sekundy więc myślę, że nie ma o co robić afery zwłaszcza jak reszta jest taka dobra.
Podsumowując to naprawdę rewelacyjny dubbing, dużo świeżych głosów a i stare trzymają dobrze nam znany i uwielbiany poziom :) tylko tak dalej!!!

ThePinkFin
Robi gwary

Post autor: ThePinkFin » 5 lip 2017, o 22:43

Bez spoilerów proszę! Czy sceny po napisach pokazują jakąś postać, której wcześniej nie było w filmie?
Zapraszam na mój blog: https://thepinkfin.blogspot.com/ i stronę: https://www.facebook.com/pg/Pingwin-Różowopłetwy-2107462016165767/about/

Star-Lord
Pierwszy mikrofon

Post autor: Star-Lord » 5 lip 2017, o 22:48

niestety nie... jeśli tak jak ja oczekiwałeś zapowiedzi Infinity War to na tym polu się zawiedziesz, sceny są dwie - jedna na poważnie a druga humorystyczna

Dezerter
Pan Jarosław

Post autor: Dezerter » 5 lip 2017, o 23:08

Wróciłem z pokazu przedpremierowego w Heliosie na godzinę 19:15. Poza mną na sali było około 40 osób. Zważywszy na to, że sama sala była średniej wielkości to dobry wynik. Ogólnie to dubbing stoi na naprawdę dobrym poziomie. Aktorzy powtarzający swoje role spisali się tak samo dobrze jak wcześniej. Równie dobrze wypadli nowi aktorzy. Musiałem się trochę przyzwyczaić do Wawrzeckiego dubbingującego Keatona. Nie był to wybór na miarę moich oczekiwań, i raczej w kolejnych filmach z tym aktorem, gdyby miały dostać dubbing, powinni go wymienić, ale można się przyzwyczaić. Za kolejnym obejrzeniem będzie pewnie lepiej. Słabo wypadły też niektóre postacie poboczne. Już na samym początku filmu jest duży zgrzyt, kiedy na oko 60 letnią kobietę, dubbinguje aktorka o młodym głosie, ale to drobne odstępstwa od dobrego poziomu dubbingu który wypadł lepiej od ostatniej części Strażników Galaktyki czy Transformerów. W dubbingu pojawia się też jedno soczyste przekleństwo (niewypowiedziane do końca) które w wersji lektorskiej zostanie zapewne ocenzurowane.

Poziomu dubbingu Wonder Woman najnowsza odsłona przygód Spider-Mana nie przebiła, ale tak jak pisałem jest naprawdę dobrze.
Poszukuję filmów i seriali aktorskich do których polski dubbing powstał na zlecenie Canal+, TVP bądź Wizji Jeden. Poszukuję także taśm 16mm z filmami aktorskimi które otrzymały kinowy dubbing a który nie został nigdzie wydany. Dotyczy to produkcji wyświetlanych w kinach do lat 90.

Jeśli nagranie dubbingu jest na taśmie szpulowej to jestem w stanie przegrać go na DVD. Przegranie nośnika VHS lub taśmy 16mm nie stanowi problemu.

Sam staram się kolekcjonować polskie dubbingi do produkcji aktorskich i w swoich zbiorach mam wiele unikatów które nie są nigdzie dostępne. Z chęcią się wymienię za nagrania których nie mam a które mnie interesują. Proszę o kontakt na mojego maila:

dezerter_poczta@op.pl

ThePinkFin
Robi gwary

Post autor: ThePinkFin » 5 lip 2017, o 23:11

Star-Lord pisze:jeśli tak jak ja oczekiwałeś zapowiedzi Infinity War to na tym polu się zawiedziesz
Nie oczekiwałem jej, ale też nie odrzucałem takiej myśli, natomiast spodziewałem się bardziej zapowiedzi kolejnej części.
Dezerter pisze:Musiałem się trochę przyzwyczaić do Wawrzeckiego dubbingującego Keatona. Nie był to wybór na miarę moich oczekiwań, i raczej w kolejnych filmach z tym aktorem, gdyby miały dostać dubbing, powinni go wymienić, ale można się przyzwyczaić. Za kolejnym obejrzeniem będzie pewnie lepiej.
Następny jest film, który nie ma jeszcze daty premiery - Dumbo od Disneya, czyli wiadomo już jakie będzie studio i prawdopodobni reżyserzy.
Zapraszam na mój blog: https://thepinkfin.blogspot.com/ i stronę: https://www.facebook.com/pg/Pingwin-Różowopłetwy-2107462016165767/about/

Kwasibor
Pierwszy mikrofon

Post autor: Kwasibor » 5 lip 2017, o 23:36

ThePinkFin pisze:Nie oczekiwałem jej, ale też nie odrzucałem takiej myśli, natomiast spodziewałem się bardziej zapowiedzi kolejnej części.
Pierwsza scena poniekąd zarysowuje nam kto będzie głównym antagonistą i na czym będzie polegał konflikt w kontynuacji Spider-Mana. Druga scena zaś... po prostu warto wykazać się cierpliwością i przeczekać do końca napisów, aby zobaczyć co twórcy w niej odwalają :)
Ostatnio zmieniony 6 lip 2017, o 12:37 przez Kwasibor, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ